A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді, спорту, культури та туризму Покровської сільської ради

"Готелі і будиночки для корисних комах": учениця Олексіївського ліцею ПСР провела цікаву екологічну науково-дослідницьку роботу

Дата: 05.03.2024 12:03
Кількість переглядів: 33

     Анна Демниченко  є ученицею 10 класу Олексіївського ліцею Покровської сільської ради.  Ідея створення науково-дослідницької роботи виникла у викладача біології талановитої школярки - Макаренко Тетяни.

“Перебуваючі з дитиною в Польщі, у парках цієї країни побачила красиві “готелі” для диких комах. Ідея зацікавила. В рідній Україні їх також почали виготовляти та встановлювати у парках великих міст,використовуючи з метою відновлення популяцій диких комах- запилювачів. В природньому матеріалі,яким заповнений будиночок, заселяються та живуть різні види комах. Такі ” готелі” можна використовувати з навчальною метою та естетичною. По периметру, де знаходяться будиночки, рекомендується висівати квіти- нектароноси”, розповіла Тетяна.

     Цією ідеєю вона поділилася зі своєю ученицею. Вони вирішили виготовити будиночки і  розмістити їх в саду та квітнику школи. Провести спостереження, які види комах заселяться.

     Будиночки для дослідження, школярці допоміг створити її тато Олександр Демниченко, який з 2014 захищає Україну на фронті. Один будиночок тато і донька виготовили разом. Його розмістили у саду родини.  Другий будиночок тато надіслав дівчинці “Новою Поштою”. Його розмістили в квітнику Олексіївського ліцею ПСР. Спостереження тривали з травня по вересень. Їх проводила сама школярка. На основі проведених спостережень Анна писала науково-дослідницький проєкт “Готелі” для корисних комах – один з шляхів збереження біорізноманіття та підтримки природних процесів у довкіллі. Згодом він був представлений на обласному етапі Всеукраїнської олімпіаді з екології, яка відбувалась у 2 тури й передбачала тестування з предмету, оцінювання й захист проєкту. Анна Демниченко здобула там ІІ місце. також ця робота розміщена на сайті дослідницьких робіт та проектів України” Обучонок”, освітньому проекті ” На Урок”. Наразі Анна є учасником ІІ етапу Всеукраїнської інтернет-олімпіади "Крок до знань".

      Звичайно, такий високий результат став можливим завдяки професіоналізму наукового керівника учениці - учителя екології й біології Макаренко Тетяни Іванівни та підтримці батьків Демниченко Анни. Дякуємо за ваші зусилля, наполегливість і творчість! Так тримати!

Фото без опису   Фото без опису Фото без опису

Фото без опису  Фото без опису

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень